Skip to content

Praha chce nabízet dostupné bydlení, stávající městské byty ale rozprodává

deník.cz/ Petr Shcheib /

Více sociálních bytů. Po tom volá nový strategický plán Prahy a brzy možná i zákon. Metropoli nejspíš čeká schizofrenní situace. Bude stavět městské byty a jiné zároveň prodávat.

Nové byty pro sociálně slabé, matky s dětmi, seniory nebo třeba záchranáře a policisty. Po tom touží radní pro bydlení Radek Lacko i nový strategický plán, neboli návod na to, kam by se měla Praha do roku 2030 ubírat.

Na Černém Mostě je naplánována výstavba

Kolik přesně dostupných bytů by v metropoli vzniklo, zatím není jasné. „Řádově by se jednalo asi o stovky ročně,” uvedl mluvčí Institutu pro plánování a rozvoj (IPR) Marek Vácha.

Jediný skutečně připravený projekt je zatím plánovaná výstavba domu pro rodiny s dětmi na Černém Mostě. Ten Prahu vyjde přibližně na půl miliardy korun. Dům s městskými byty by podle radního pro sociální věci Daniela Hodka mohl vzniknout i ve Stodůlkách, kde se původně počítalo s novým domovem důchodců.

Privatizace bytů stále pokračuje

Pokud metropole nezávazný strategický plán vyslyší, čeká ji už brzy schizofrenní situace. Na jednu stranu začne stavět domy se sociálními byty, na druhou bude pokračovat v trendu trvajícím od devadesátých let tedy v prodeji stávajícího bytového fondu, který mají ve správě magistrát i městské části.

„Už jsme privatizovali více než polovinu bytů a domů, ke kterým jsme se zavázali,” uvedl radní Lacko. A dále se v převodu do vlastnictví pokračuje. Minulý týden například radní schválili privatizaci 270 bytů za více než 312 milionů korun.

Existovala možnost plánované privatizace zastavit

Paradoxní situaci, kdy město chce více bytů a zároveň pokračuje v odprodeji těch, které už vlastní, se dalo předejít. Po nástupu současné koalice podle radního Lacka existovala možnost dříve schválené a naplánované privatizace zastavit. Koalici to ale nepřišlo fér vůči nájemníkům. „Už si často založili družstva, vyjednali hypotéky na odkup a podobně,” uvedl.

Dvacet let dožene Praha jen velmi těžko

I kdyby Praha začala stavět skutečně překotným tempem, dvacet let přesně opačného postupu bude jen obtížně dohánět. Podle analýzy poradenské společnosti KPMG vlastní magistrát v současnosti asi devět tisíc bytů, po skončení privatizace by to mělo být necelých sedm tisíc. Dalších 26 tisíc v současnosti spravují městské části. Celkem je nyní ve správě města pouhých 18 procent bytového fondu, který po roce 1991 přešel do vlastnictví Prahy.

A počet městských bytů se stále snižuje. V roce 2015 magistrát a městské části privatizovaly přibližně 2100 bytů, letos jejich počet dosáhne 2400 a příští rok 2000. V Praze aktuálně připadá 36 obyvatel na jeden městský byt, například v Ústí nad Labem je to 167.

Městské částy privatizovaly část svého bytového fondu

Situace je o to vážnější, že radnicím možná v dohledné budoucnosti přikáže vlastnit dostatek sociálních bytů nový zákon. Pokud by skutečně vstoupil v platnost, mohlo by to znamenat problém pro magistrát, ale i pro řadu městských částí. Ty totiž v minulosti rovněž privatizovaly většinu svého bytového fondu a některé v prodejích pokračují.

„V případě, že by se měl aplikovat zákon tak, jak je navržený, tak se obávám, že mu nemůžeme dostát,” připustila v minulosti pro Pražský deník například radní Prahy 7 pro sociální politiku a zdravotnictví Silvie Kratochvílová.

Bude potřeba více bytů

Podle radního Lacka je však situace v Praze z hlediska dostupných bytů dobrá. „Praha je na poli sociálního bydlení premiant. Nejsme na tom jako Vídeň, která má osmdesát procent bytů v majetku města, ale zase je kvůli tomu velmi zadlužená a v takzvaných ‚dostupných bytech’ bydlí i manažeři a bankéři,” uvedl s tím, že více bytů bude nicméně i tak v budoucnu potřeba.
Zdroj: http://www.denik.cz/bydleni/paradox-praha-chce-nabizet-dostupne-bydleni-stavajici-mestske-byty-ale-rozprod-20161121.html