Skip to content

Kudy budou chodit žáby na hrad?

https://www.euro.cz/blogy/zaby-na-hrad-1386112

Praha zveřejnila Metropolitní plán. Sláva Zeleným, v centru města luhy s komáry budou…

Praha konečně po čtyřech letech porodila svůj Metropolitní plán, slavit ale nebylo příliš co. Možná už ten název „šustí“, kdo se ale trochu zajímá o budoucnost hlavního města či o pozadí toho, jak plán vzniká, může číst s klidem dál. Ani ne dva týdny od historické chvíle vyšlo najevo, že město zveřejnilo variantu B. Variantu B – nikoli jako druhou v pořadí, ale tu Blbou.

Tak o ní mluví sami její tvůrci. Ne, nejsou masochisté, jen jim tak zavelel instinkt přežití v zeleném obláčku Matěje Stropnického a Petry Kolínské (ano, v Praze mají skutečně rozvoj města na svých bedrech Zelení s volebním heslem Zastavíme developery).

Zelení jsou (trochu paradoxně) strůjci toho, že v novém pokrokovém plánu máme těžké dopravní stavby, jako je například Břevnovská nebo Vysočanská radiála, či lužní les a teplomilnou doubravu táhnoucí se prostředkem asi největšího pražského rozvojového území Bubnů. Ty by měly mimochodem Praze vytrhnout trn z paty tím, že se tam začnou stavět byty, jejichž nedostatek a následně nesmyslné ceny vyhánějí z metropole lidi do Středočeského kraje, což pak mění okrajové části města vjedno velké parkoviště.

Po lužním chodníku

Lužní les aneb luh s komáry má vyrůst i na dalším rozvojovém území – na Rohanském ostrově. Do Metropolitního plánu jsou totiž dogmaticky včleněny tzv. Územní systémy ekologické stability v podobě, která neodpovídá rozumu a patrně ani platné metodice. Proč by proboha mělo být město a jeho centrum protkáno zelenými dálnicemi pro žáby a jinou zvířenu? Kdyby se rozhodly vyrazit na Pražský hrad? Stavět se tedy nesmí v místech, kde jsou doma, a tam kde nejsou, by měly mít zase lužní chodník.


Každopádně Metropolitní plán musí být v souladu s nadřazenou dokumentací Zásady územního rozvoje a tam to tak je. Šlo je sice změnit – a dokonce jejich aktualizace už je připravená – ale radní pro územní rozvoj Petra Kolínská se rozhodla nechat to až na příští rok. Co to znamená? Začne se projednávat blbá varianta plánu, která se stejně bude muset předělat. Takže další zdržení s dílem, které Praha potřebuje jako prase drbání…

Jak rozstřelit plán

Těžko říci, proč se vlastně věci na pražské radnici dějí tak, jak se dějí. Petra Kolínská na Facebooku jedné aktivistické skupiny pověsila po zveřejnění Metropolitního plánu příspěvek, který je de facto návodem, jak nový územní plán rozstřelit. I s odkazem na stránky organizace Frank Bold, která detailně popisuje, jak správně podat žalobu ke správnímu soudu. Její asistent ve své činnosti dokonce otevřeně uvádí jako svůj projekt vyhotovení připomínek k Metropolitnímu plánu pro spolky a malé městské části (ty je pak vezmou za vlastní a pošlou je zpět na magistrát, kde se jimi budou zabývat jiní úředníci). A nikomu to nepřipadá absurdní.