Skip to content

Nicméně oficiálně metropolitní plán torpédovala především Strana zelených ….

magazin.aktualne.cz/21.12.16/Petra Jansová/

….V poslední době se diskutovalo i o novém metropolitním plánu a situaci na IPR (Institut plánování a rozvoje hlavního města). Ředitelem byl minulý týden jmenován Ondřej Boháč. Na sociálních sítích lidé kritizovali to, že tak stalo bez výběrového řízení. Je to podle vás špatně?

Výběrové řízení neproběhlo. Politická reprezentace se v tomto ohledu rozhodla správně a neriskovala prodloužení bezvládí na IPR. Vzala výsledky minulého. Boháč se v něm umístil jako druhý a navíc byl za Hlaváčka prozatímním ředitelem. Nevnímám to jako netransparentní. Je pravda, že práce na metropolitním plánu stagnuje a nestihnete se vypracovat a projednat do roku 2020, kdy současnému vyprší platnost. Hrozilo by tedy, že Praha se ocitne v naprostém chaosu.

Takže jmenování Ondřeje Boháče je zárukou toho, že se vše stihne?

Už teď je jisté, že se to nestihne. Zřejmě se na krátkou chvíli prodlouží platnost současného územního plánu. To není šťastná situace. Plán sice bude platný, ale zároveň se v něm nebudou moci dělat změny, kterých jsou tisíce ročně. Jde vlastně o poměrně krizové období. Karambol, ke kterému na IPR došlo, Prahu k tomuto krizovému období bohužel přiblížil.

Přinese nový ředitel nějaké změny?

Předchozí ředitel Petr Hlaváček a Ondřej Boháč si jsou názorově velmi blízcí. Tudíž se nepředpokládá, že by se idea nového metropolitního plánu stočila radikálně jiným směrem. Vzhledem k tomu, že se vrátil autor plánu Roman Koucký se svým týmem, tak se bude pokračovat dál, jako by se nic nestalo. Jen se zlepší způsob komunikace s městem a veřejností. V podstatě celá tato kauza byla zcela zbytečná.

Proč k tomu tedy došlo?

To je velmi těžké vysvětlit. Nicméně oficiálně metropolitní plán torpédovala především Strana zelených a zlí jazykové tvrdí, že za vším zřejmě stojí osobní animozita mezi Matějem Stropnickým a Romanem Kouckým, kterou posléze řešila Petra Kolínská. Organizovali jsme petici za podporu Hlaváčka. Všechny jsme upozorňovali na to, že v případě propuštění Hlaváčka nastane kolaps. Poměrně nelogicky argumentovali tím, že chtějí přípravu plánu urychlit. Zřejmě si teď uvědomili, že šlo o chybný krok.

V čem je nový metropolitní plán lepší?

On není jen lepší, je průlomový. V současném se město dělí do barevných fleků, podle funkčního využití. Naprosto ale neřeší, kde budou ulice a náměstí. Máte k němu strašnou spoustu koeficientů, koeficient zeleně, podlahových ploch, pomocí nichž na kalkulačce vypočítáte, jak může být dům vysoký a kolik má mít zeleně. To ale vychází z typu pozemku, na kterém se nemovitost nachází, nikoliv z charakteru dané lokality. Takto se ale živé město netvoří.

To znamená, že výšková regulace v současném metropolitním plánu existuje?

Částečně ano, ale určuje ji spíše rozloha a využití pozemku. Nový metropolitní plán zavádí striktní výškovou regulaci podle lokalit. Výška domu se tedy bude určovat nejen výpočtem podle koeficientů. Určující také bude, zda se staví ve vilové zástavbě, na sídlišti nebo v centru města. V novém metropolitním plánu se rovněž inovativně pracuje s dominantami a celkovou siluetou města.

A jaké další změny a zlepšení přinese?

Zdůrazňuje veřejná prostranství, což ten současný, na rozdíl od prvorepublikového regulačního plánu, nedělá. Současný plán řeší infrastrukturu a jednotlivé funkce na mnoha výkresech, které se posléze dají přes sebe a definují město, což ale není dostačující. Nový se částečně vrátí k prvorepublikovému a bude se řídit tím, že město je definováno skrze veřejná prostranství, a ne naopak. Nejprve musíme vyřešit ulice, náměstí, pak teprve stanovit stavební čáru a výškové regulativy na jednotlivé stavby. Další výhodou navrhovaného metropolitního plánu bude také přehlednost a jednoduchost, takže mu snáze porozumí úředníci, majitelé nemovitostí i veřejnost…..

https://magazin.aktualne.cz/bydleni/rozhovor-petr-kucera/r~010736a2c5bc11e6bb87002590604f2e/